HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
so 14.6.2003 | Libor Kulig

Karviná se opět přihlásila do evropského poháru

I přes to, že jsme skončili letos na čtvrtém místě, vybojovali jsme si opět právo účasti v jednom z evropských pohárů. Který pohár hrát budeme o tom se rozhodne v příštím týdnu....

....kdy o tom bude jednat Evropská házenkářská federace se sídlem ve Vídni.

Účast Karviné v evropských pohárech má již svou velkou tradici. Již sedmnáct sezón a navíc od sezóny 1987/1988 bez přerušení, tedy šestnáct sezón po sobě startuje Baník v některém z evrospkých pohárů. Za naše působení v evroských pohárech jsme dosáhli řady úspěchů. Za všechny je možno jmenovat postup do semifinále poháru PVP v sezóně 1987/1988, nezapomenutelný souboj o postup do semifinále poháru EHF s německým Grosswallstatem v sezóně 1999/2000 a v neposlední řadě tříleté účinkování v Lize mistrů. V té poslední jsme měli možnost vidět na karvinské palubovce pozdějšího vítěze Ligy msitrů, francouzský Montpellier HB.

V letošní sezóně opět, jako již tradičně, nevyužil žádný z českých klubů práva startu v některé z pohárových soutěží a nikdo se do evropských pohárů nepřihlásil. To je velice alarmující a zarážející. Koeficient České republiky tak i přes to, že jsme s Karvinou za poslední tři sezóny získali velké množství bodů, stále klesá a tak jsme se dostali do společnosti zemí, které toho v házené moc neznamenají. Důvod je prostý. Pokud bude poháry hrát pouze Karviná, tak ani vítězství v některém z poháru nezajistí takový bodový koeficient pro Českou republiku, který by dostal Českou republiku do společnosti klubů, kam ve skutečnosti patří.

Je škoda, že si této skutečnosti doposud nevšiml Český svaz házené a nepodnikl nějaké razantní opatření vedoucí k tomu, aby se kluby mohly do evropských pohárů přihlásit. Finanční náročnost každého kola je totiž statisícová a kluby prostě v této těžké době nenacházejí dostatek finančních prostředků na domácí soutěž, natož na evropský pohár.

Karviná se i přes to do poháru přihlásila. O tom ve kterém poháru startovat budeme se rozhodne v příštím týdnu ve Vídni. Vedení klubu vyvine maximální úsilí v tom, aby to byl pohár co nejkvalitnější, abychom opět v Karviné přivítali ty nejkvalitnější mistrovské týmy z Evropy.