HCB Karviná
Zápasy
ne 11.11.2001 |

Zápas Karviná - Leon

Zápasové menu
Vítězství českého mistra nad španělským v nejprestižnější soutěži házenkářů na světě je bezpochyby historickým úspěchem. Vstup do osmifinálové skupiny Ligy mistrů se Karviné vydařil parádně.

Přitom na začátku utkání byla kapka beznaděje. Uprostřed obrany Leonu stáli dva dvoumetroví stokiloví hromotluci Odroňez s Errekondem, kteří s rukama nad hlavou postavili nepřekonatelnou překážku. Karviné se nestalo, aby první gól vstřelila až v polovině osmé minuty! Když se jí podařilo v 16. srovnat skóre z 2:5 na 5:5, začala se karta obracet. Způsobila to pohyblivá obrana, která Španělům mnoho nedovolila. Na samém konci první půle se střelecky prosadil K. Heinz a spolu s jednou brankou Juříčka se zrodilo vedení 12:9.

Leon však zkušeně dotáhl, ale český mistr bojoval s buldočím srdcem. Povedlo se mu odskočit na 19:15, ale na pivotu se začal prosazovat Castresaňa (186 cm, 110 kg!), kterého nebylo možné udržet. Ve 21. španělský favorit skóre vyrovnal (22:22), jenomže přišly chvíle Radčenka. Střílel chytře schovaný za bránícím hráčem, takže dánský reprezentační gólman ve španělských službách Hvidt byl proti neviditelným střelám bezmocný a přivedený na samý pokraj zoufalství. Čtyři minuty před koncem Karviná vedla 27:24, na začátku předposlední to bylo 28:27, ale Laclavikův gól odsoudil Leon k nečekané porážce.

Statistiky hráčů


Bohužel statistiky nejsou k dispozici

Statistiky brankářů


Bohužel statistiky nejsou k dispozici

Ohlasy k utkání

Ivan Hargaš: "Ve druhém poločase jsme měli více odvahy, riskovali jsme v přihrávkách a moc důležité bylo, že se střelecky začalo dařit Radčenkovi. Naštěstí jsme se se ztrátou Juříčka vyrovnali. Loni v utkání se San Antoniem jsme hráli krásnou házenou, ale na krásu jsme v něm zemřeli. Dnes jsme dali do hry celé srdce a chtěli vyhrát. Pro vývoj v naší skupině smrti je výhra nad Leonem důležitá také proto, že Slovinci z Celje v sobotu vyhráli v Moskvě. Kdyby venku v prvním kole vyhráli i Španělé, bylo by o dvou postupujících rozhodnuto hned na začátku."

Manuel Cadeňas (trenér Leonu): "Karviná měla výbornou obranu 2 - 4 a velice rychlé protiútoky, ve druhém poločase hru ovládla. Na začátku jsme byli v obraně moc dobří, ale tuhle vysokou kvalitu jsme v útoku nezúročili. Vedli jsme sice 5:2, ale potom soupeři dovolili postavit se na nohy, místo abychom jej dalšími brankami dorazili. Kdyby náš náskok vzrostl, domácí by se nevzpamatovali a režiséry bychom byli my."

Roman Konečný: "Nebyl jsem na sedmičky určený od začátku, ale Andrej Titkov první neproměnil, tak jsem zbylé střílel já. Byl jsem dost nervózní, naskakoval jsem jen na sedmičky, ale s první ránou to ze mě spadlo."

Martin Galia: "Pořád se necítím v oslnivé formě, dostal jsem několik smolných gólů, takže jsem rád, že kluci hráli v poli velmi dobře. Španělské spojky byly velmi dobré, umí si počkat, těžko se proti nim hraje. Skvělí byli diváci, hodně nám pomohli."

Alexandr Radčenko: "V prvním poločase jsme nehráli nic moc. Soupeř dělal chyby, ale my je nedokázali využít. Po přestávce jsme si začali víc věřit, tušili jsme, že můžeme vyhrát a to se i díky výborným fanouškům povedlo."

Kamil Heinz:
* Porazili jste španělského mistra, to je skvělý výsledek...
Máme ohromnou radost. Byl to úplně jiný zápas než v Hilce. Soupeř byl na světové úrovni, porazili jsme jej vůlí a bojovností.

* V úvodu jste se nemohli prosadit. Proč?
Přece jenom jsme měli ze soupeře respekt. Byli jsme nervózní, některé akce jsme uspěchali.

* Také jste měli problémy se zasunutou obranou. Ano?
Španělé měli všech šest hráčů stažených na brankovišti a bránili moc dobře. Dlouho jsme si s tím nevěděli rady. Teprve když soupeř obranu víc vysunul, tak to bylo lepší.

* Jak moc vám vítězství zvedne sebevědomí?
Ohromně. První zápas byl důležitý, ale musíme dál bojovat. Ještě není konec.