HCB Karviná
Reprezentace
čt 19.4.2012 | Týdeník Horník

Z nabité kvalifikace na mistrovství Evropy

Mladí házenkáři Mlotek, Užek a Krahulec pomohli národnímu týmu k postupu.
KARVINÁ – O tom, že díky podpoře společnosti OKD se dá dostat na vrchol už v mládežnické kategorii, svědčí poslední výsledek karvinských házenkářských juniorů, kteří v barvách české reprezentace úspěšně bojovali v Německu o postup na červencový evropský šampionát do Turecka.

Čeští mladíci absolvovali jednu z nejtěžších skupin, ve které se střetli s Německem, Ukrajinou a Nizozemskem. Kvalifikační síto bylo neúprosné: dál se dostali jen dva, přičemž asi málokdo pochyboval o tom, že domácí Němci si na vlastní půdě nechají uniknout takovou šanci.

Do výběru karvinského trenéra Jaroslava Hudečka se díky svým pravidelným kvalitním výkonům v klubu i reprezentaci protlačilo trio Jan Užek, David Krahulec a Slavomír Mlotek. A karvinští junioři perfektně zapadli do bezchybného českého soukolí. V úvodním duelu mladí Češi zdolali Ukrajinu 35:23, v klíčovém souboji doslova udolali velmi dobře hrající Nizozemce 28:27 a v posledním utkání, i když už o nic nešlo, nechali na palubovce všechny síly a podlehli našlapaným Němcům po obrovském boji 31:35.

„Po utkání odměnili diváci obě družstva za předvedené výkony potleskem a následně doslova zaplavili palubovku, přičemž následovalo tradiční focení a autogramiáda hráčů! Pro naše kluky to byl opravdu neskutečný zážitek, protože u nás tohle nemohou zažít. Věřím, že se jim to vryje hluboko do paměti,“ přiblížil atmosféru Hudeček.

Dodal, že díky vytvořeným podmínkám v karvinském klubu mají nejtalentovanější hráči Baníku OKD vždy šanci dostat se do reprezentačních výběrů. „Jejich talent a šikovnost ale musí být podloženy cílevědomou tréninkovou prací,“ upozornil Hudeček.