HCB Karviná
Zápasy
ne 28.3.2021 |

Zápas Nové Veselí - Dukla Praha

Zápasové menu

Skóre zápasu otevřel na domácí straně z levého křídla Luboš Bartůněk. Na druhé straně dokázal odpovědět Sviták, další minuty však patřily střelecky domácím. Po neproměněné sedmičce Svitáka si veselští hráči postupně vybudovali v další fázi náskok 5:2. V dalších minutách dokázala Dukla reagovat a využila rovněž technických chyb domácích a rázem tak bylo v 10. minutě skóre 5:5. Průběh poločasu byl i nadále vyrovnaný, oba soupeři se drželi na dostřel jedné dvou branek. Domácí se prezentovali dobrou obranou, v prvním poločase držel úspěšnými zákroky domácí tým při střelách z dálky z rukou Klímy či Patzela brankář Michal Studený. Až ve 25. minutě dokázala odskočit pražská Dukla zásluhou Patzela na 14:11. Stejně jako hosté dokázali reagovat na náskok domácích v úvodu zápasu, povedlo se ale i veselským hráčům stáhnout náskok soupeře. Především díky dalším třem gólům Adama Ptáčníka, který svůj tým táhl nejen střelecky s 10 brankami, ale i v obranné fázi. V poslední minutě to vypadalo, že se půjde do kabin za nerozhodného stavu. Domácím však nevyšel po chybě poslední útok, který hosté dokázali z rychlého útoku potrestat. Poločas tak vyzněl poměrem 16:15 pro Duklu.

Druhý poločas začal v podobném duchu jako ten první, když se střelecky prosadil z levého křídla Bartůněk. Domácí se mohli obávat, jak zvládnou vstup do druhého poločasu. Několikaminutové výpadky především v úvodu druhých poločasů byly v posledních týdnech velkou slabinou, která veselský tým nejednou stála zápas. Úvod druhé půlky však nasvědčoval tomu, že tentokrát by domácí mohli tento nedostatek eliminovat. Utkání pokračovalo v rychlém tempu, vyrovnané skóre nabízelo energii a atmosféru i před prázdnými tribunami veselské ZDT Arény. Skóre bylo podobně jako v prvním poločase velmi vyrovnané, až ve 45. minutě odskočili hosté na 22:20. Domácí však dokázali reagovat sérií hned pěti branek v řadě, včetně proměněné sedmičky Martina Kocicha. Hosté zaznamenali osm minut bez vstřelené branky a skóre bylo rázem 25:22 pro domácí. Útoky se i nadále prosazovali a skóre se drželo v rozmezí dvou tří branek i nadále. V 57. minutě zvyšoval Korbel už na 30:26 a zdálo se, že domácí dokráčí k vytouženému vítězství. Poslední tři minuty zápasu ještě nabídli dramatické momenty, hosté 33 vteřin před koncem snížili na rozdíl jediné branky. Po oddechovém čase domácí lavičky přišla osobní obrana ze stany hostů, kterou ovšem ovlivnil závěrečný faul Křístka. Domácí už si konec pohlídali a slavili tak před televizními kamerami v domácím prostředí velmi cenné dva body po výhře 30:29. Odskočili tak z posledního místa a před play out se naladili velmi dobrým výkonem.

„Konečně, dlouhé čekání na druhé ligové vítězství jsme prolomili doslova v hodině dvanácté a odpoutali se od chvostu extraligové tabulky. Dva body jsou o to cennější, že jsme je získali proti soupeři, který měl výbornou formu, a jeho poslední výsledky vzbuzovaly oprávněný respekt. Ale ještě víc mě těší skutečnost, že tato výhra přišla po velmi náročném období, během kterého jsme byli nuceni kvůli karanténám přerušit tréninkový proces na 14 dní. V kompletním složení jsme trénovali poprvé až ve čtvrtek. Přesto jsme ukázali nejen silného týmového ducha, ale zejména kvalitu,“ zářil po zápase spoojeně domácí trenér Peter Kostka.

Co rozhodlo? „Klíčem k úspěchu bylo rozložení zatížení na více hráčů a jejich častá rotace. Tím se nám podařilo udržet vysokou úroveň obranné hry bez zbytečných vyloučení a především jsme si mohli pomoci lehčími brankami z rychlých útoků. Stejně klíčové bylo, že nám zahráli týmoví lídři. V rozhodujících pasážích zápasu jsme zachovali chladnou hlavu, trpělivě si připravili postupný útok a udeřili. Vítězstvím nad Duklou jsme opět potvrdili progres. Ano, play off bude bez nás. Ano, těch proher a zklamání bylo více, než jsme očekávali. Ale ani na okamžik jsme nepřestali poctivě pracovat. A hlavně jsme nepřestali věřit naší vizi a vytyčené cestě."

Reprezentant Matěj Klíma, levá spojka HC Dukla Praha, litoval toho, že se Dukle nepodařilo zápas v žádné z pasáží ovládnout. „Myslím, že jsme v tom zápase úplně nebyli, takže to nebylo ani moc o tom, že by nás soupeř zaskočil. Spíš to nebyl ideální výkon z naší strany. Nechávali jsme se v obraně zatlačit do šestky a to se rozstřílí každý tým, to tak prostě je. Šanci dostali i další hráči z lavičky, takže jsme rozložili síly, a teď se budeme připravovat na play off, na které se samozřejmě moc těšíme.“

Foto: Martin Duroň

Statistiky hráčů


Bohužel statistiky nejsou k dispozici

Statistiky brankářů


Bohužel statistiky nejsou k dispozici