HCB Karviná
Zápasy
po 9.9.2024 | Redakce

Drama se šťastným koncem! Baník postoupil do základní skupiny Evropské ligy

Zápasové menu

Házenkáři HCB Karviná si po dramatické odvetě proti bosenskému šampionovi Izviđač Agram zajistili postup do základní skupiny EHF Evropské ligy. Přestože v sobotním odvetném zápase v Ljubuški podlehli 26:32, jejich náskok z prvního domácího utkání (37:26) jim umožnil s celkovým skóre 59:54 slavit postup. V základní skupině se tak utkají s německým Flensburgem, maďarskou Tatabányou a chorvatským Sesvete.


Těžký začátek a tvrdý soupeř

Hned po prvním zápase varoval trenér Baníku, že i přes vysoké domácí vítězství ještě není nic jisté. A v odvetě se to jasně ukázalo. Izviđač na ně od začátku vyvinul velký tlak a ve čtvrté minutě vedl už 3:0. Karvinští sice rychle zareagovali díky gólům Jonáše Patzela a Vojtěcha Prašivky a snížili na 3:2, ale domácí tým opět odskočil.

Napětí až do konce první půle

Ve 13. minutě se Karviné podařilo srovnat na 8:8, když Jan Užek završil úspěšnou sekvenci, ale Izviđač rychle využil chyb v obraně soupeře a vypracoval si náskok pěti branek. Baník šel do šaten s šestibrankovou ztrátou (19:13), což znamenalo, že druhá půle bude rozhodující pro udržení náskoku z prvního utkání.

Druhá polovina: Tlak soupeře a bojovnost Baníku

Do druhého poločasu vstoupili hráči Karviné s jasným cílem – udržet nervy a zajistit postup. Matěj Nantl brzy skóroval a následně Jonáš Patzel držel Karvinou ve hře, když snižoval rozdíl na čtyři góly. Izviđač se však nevzdal a opět navýšil svůj náskok na sedm branek, když ve 44. minutě upravil skóre na 26:18.

V tu chvíli to vypadalo na velké drama, ale Baník se nevzdal a začal dotahovat. Matěj Nantl s Denisem Harabišem stáhli rozdíl, a poté Ilja Blyzniuk a Dominik Solák posunuli skóre na 27:23. Přestože Izviđač znovu odskočil na sedm branek, hráči Karviné stále věřili ve svůj postup.

Konec zápasu: Úspěšný postup i přes porážku

V závěrečných minutách se karvinští soustředili na obranu a soupeři již nedovolili zvýšit náskok. Naopak, v 58. minutě Vojtěch Prašivka uzavřel skóre na konečných 32:26 pro Izviđač. I když Baník tento zápas prohrál, jejich celkové skóre z obou utkání 59:54 jim zajistilo postup do skupinové fáze EHF Evropské ligy.

Nejlepším střelcem Baníku v tomto zápase byl Jonáš Patzel a Dominik Solák s 5 góly, zatímco Ilja Blyzniuk, Denis Harabiš, Ondřej Skalický a Matěj Nantl se prosadili třikrát. Díky těmto výkonům dokázali karvinští hráči udržet potřebný náskok a postoupit dál.

Co čeká Baník dál?

V základní skupině EHF European League se Baník utká s evropskými házenkářskými giganty – německým Flensburgem, maďarskou Tatabányou a chorvatským Sesvete. Tento úspěch je pro karvinské hráče obrovským krokem vpřed, a věří, že i v této náročné konkurenci mohou obstát.

Baník děkuje všem fanouškům za podporu a těší se na další výzvy v evropské soutěži i domácí extralize!

Statistiky hráčů


Bohužel statistiky nejsou k dispozici

Statistiky brankářů


Bohužel statistiky nejsou k dispozici