HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
st 9.3.2011 | www.idnes.cz

České házenkáře čeká klíčový boj o postup na Euro 2012

Nejlepší soupeř, jaký se v Česku letos ukáže. A nejlepší házenkář světa na hřišti. Taková jsou lákadla na házenkářský souboj Česko – Norsko, který se hraje dnes od 17.00 ve Zlíně (zápas vysílá živě ČT4). Uspěje-li domácí tým vedený superhvězdou Filipem Jíchou, bude mít takřka zajištěnou účast na mistrovství Evropy 2012 v Srbsku.

"Ale bude to hodně těžké. Norové mají silný tým, silnější než jejich poslední výsledky," varuje Jícha. "Já však věřím, že to zvládneme. I díky tomu, že nás diváci dostanou do tranzu," připomíná, že na zápas už je vyprodáno.

Pro Jíchu to může být v roce 2011 jeho česká premiéra i derniéra zároveň. Podle ideálního scénáře si Češi v předstihu zajistí postup, hvězdy se pak budou koncentrovat na boje ve svých klubech a ve zbytku kvalifikace dostanou šanci mladí.

Postupový klíč zní: z čtyřčlenné skupiny jdou dál dva, přičemž Češi a Norové vedou bez ztráty bodu, outsideři z Řecka a Nizozemska dosud jen přihlížejí. Vyhrají-li Jícha a spol. dnešní souboj favoritů, mají na turnaj nakročeno. Uspějí li dokonce i v nedělní odvetě ve Stavangeru, mají Euro jisté bez ohledu na další výsledky.

"Přál bych si, abychom to zvládli a chlapci se pak mohli soustředit na své těžké zápasy v soutěžích a Lize mistrů," říká slovenský kouč českého výběru Martin Lipták.

A varianta dvou vítězství nemusí být nesplnitelná. Norům chybí některé opory a především: čeští házenkáři mají formu. Dvojice Jícha – Kubeš, hrající za německý velkoklub z Kielu, na jaře ještě neprohrála, ve francouzské lize (tedy soutěži úřadujících mistrů světa) vede se svým týmem reprezentační kapitán Nocar a v Lize mistrů postoupily ze skupiny se svými kluby další opory jako Filip nebo Juříček.