HCB Karviná
Reprezentace
pá 6.1.2012 | www.chf.cz

Mužské EURO 2012 je za dveřmi! Půjde i olympijský Londýn!

Náš celek se v Zubří připravuje na házenkářskou událost roku. O co všechno budou naši házenkáři bojovat v Srbsku si přečtěte v článku.

V neděli 15. ledna odstartuje v Bělehradu Mistrovství Evropy v házené mužů, na které se díky úspěšné kvalifikaci probojoval i český reprezentační tým. Ve hře přitom nebudou jen cenné kovy ze šampionátu, ale rovněž poslední volná místa do kvalifikačních turnajů do olympijského turnaje v Londýně.

Šampionát završí 29. ledna boje o medailové příčky, ale házenkářský svět bude s napětím očekávat i umístění na dalších pozicích, které bude směrodatné pro účast řady házenkářských velmocí na vrcholném turnaji sezóny – OH 2012.

Šestnáct nejlepších evropských týmů bude hostit čtveřice srbských měst – Bělehrad, Nový Sad, Niš a Vršac. Během dvou týdnů v nich bude sehráno 47 utkání, které rozhodnou o tom, zda někdo naruší hegemonii Francouzů, kteří na posledních vrcholných akcích působí bezchybným dojmem a sbírají jeden vavřín za druhým.

Složení skupin:

Skupina A – Dánsko, Polsko, Slovensko, Srbsko
Skupina B – Česko, Makedonie, Německo, Švédsko
Skupina C – Francie, Maďarsko, Rusko, Španělsko
Skupina D – Chorvatsko, Island, Norsko, Slovinsko

Český celek před odletem na Balkán ladí formu na soustředění v Zubří a během zítřejšího dne trenér Lipták oznámí zúžení nominace na 19 vyvolených hráčů, kteří budou ČR na mistrovství reprezentovat.

Šance na účast v olympijském turnaji žije!

Klíč postupu na olympijské hry je složitý a je možné, že jeho podoba se pozmění na únorových či březnových zasedáních EHF. V tuto chvíli jsou jedinými jistými postupujícím na OH 2012 Francie (z pozice obhájce titulu) a také pořádající Velká Británie. Dalších 6 celků si svým umístěním na loňském MS zajistilo účast v kvalifikačních turnajích. Jedná se o Španělsko, Dánsko a Švédsko (budou pořadateli těchto turnajů) a dále Maďarsko, Island i Chorvatsko.

Přímý postup si pak zajistí vítěz mistrovství Evropy - v případě obhajoby Francouzů to bude jejich finálový soupeř. Pokud si takto přímou účast vybojuje některý z celků, který si vydobyl na posledním MS právo účasti v olympijské kvalifikaci (výše zmíněná šestice států), pak se automatickým účastníkem jednoho z kvalifikačních turnajů stane Polsko (Poláci skončili na MS 2011 sedmí).

Na srbském mistrovství Evropy se tak celky vedle cenných kovů utkají i o tři zbývající místa v olympijské kvalifikaci. Pro český tým to znamená umístit se Euru 2012 mezi třemi nejlepšími týmy, které účast v dubnových kvalifikačních bojích dosud nemají. Konkrétně tedy uspět v porovnání s těmito státy: Polsko, Německo, Norsko, Srbsko, Slovensko, Makedonie, Rusko a Slovinsko.

Pro zachování naděje na olympijský Londýn musí Češi bezpodmínečně postoupit ze skupiny. Klíčový tak bude již jejich úvodní utkání na šampionátu, ve kterém 15. ledna od 17.20 hod. změří síly s Německem.

Olympijské kvalifikační turnaje (6.- 8. 4. 2012)

Skupina 1 – Dánsko (pořadatel), Maďarsko + 1 celek z Eura 2012
Skupina 2 – Španělsko (pořadatel), Island + 1 celek z Eura 2012
Skupina 3 - Švédsko (pořadatel), Chorvatsko + 1 celek z Eura 2012