HCB Karviná
Liga mistrů
pá 12.10.2001 | Makůvka

Velký respekt i velké cíle

Úřadující házenkářský mistr Česka Karviná porazil v neděli předkole Ligy mistrů švýcarský St. Gallen o jedenáct branek 38:27, v neděli od 19 hodin jej čeká odveta na horké švýcarské půdě.


"Jedenáctibrankový náskok ještě není dostatečný, abychom mohli pokojně spát," brzdí optimistické nálady trenér IVAN HARGAŠ. "St. Gallen je soupeř neobyčejně silný a zkušený, vedle šestice švýcarských reprezentantů v něm hrají i nesmírně kvalitní cizinci jako třeba rakouský reprezentant Diettert a maďarský Sotonyi. Soupeř boj ještě zdaleka nevzdal. My jsme podali v prvním utkání výjimečně dobrý výkon, který byl podpořený velkou dávkou bojovnosti a srdce, takový špičkový výkon se těžko opakuje. Naším cílem ale není nic jiného než postoupit a hrát Ligu mistrů."

Kapitán karvinského týmu ROMAN FARÁŘ má stejný názor. "Určitě nemůžeme hrát jen na jistotu, to by se nám mohlo vymstít. Musíme začít od nuly a od první minuty jít do soupeře stále naplno jako v první zápase doma. Určitě to bude těžší zápas, protože St. Gallen chce doma dokázat, že házenou umí, chce postoupit. Stejně tak jako prohrál v Karviné o jedenáct branek, můžeme prohrát i my. Nic není rozhodnuté a nikdo z nás nemá v hlavě myšlenku, že našemu postupu nestojí nic v cestě."

Trenér Ivan Hargaš má na svém kontě již okolo šedesáti zápasů v evropských pohárech, s Trnavou, s Topoľčany, s ŠKP Bratislava a nyní s Karvinou. "Dobře si pamatuji, že jsme doma před řadou let vyhráli o třináct branek a v odvetě pak v silné sestavě se Šulcem, Brestovanským či Mesiarikem na půdě soupeře o náskok přišli. V házené je něco podobného možné, a proto se vždy v pohárových zápasech držím při zdi, může se stát cokoliv. Máme před zápasem velký respekt, ale stejně velké máme i cíle a tlak na hráče musí být takový, aby zápas zvládli a postoupili."

Na poznámku, že soupeř musí být mimořádně střelecky úspěšný a dát přes čtyřicet branek, protože Karviná jich v každém zápase dává okolo třiceti a má ve své kádru dva velice kvalitní reprezentační gólmany, odpoví karvinský kouč řečnickou otázkou: "Ta prognóza je sice správná, ale co když těch třicet branek nedáme? Důležitější zápas nás ale v letošní sezoně nečeká, dáme do něj všechno."

Karviná, které bude chybět zraněný Brůna, nechce nechat nic náhodě a do Švýcarska letí již v sobotu. I když to nebude jednoduché, postupovou partii má dobře rozehranou. A má na ni nejen kvalitní hráčský kádr, ale i zkušenosti a možná to nejdůležitější - bojovné srdce.