HCB Karviná
Rozhovory
pá 31.5.2013 | Redakce

Rozloučení s Ludvíkem Mrkvou neušlo pozornosti Karvinského deníku

„Ludva“ se rozloučil s Karvinou
KARVINÁ – V mistrovském utkání s Kopřivnicí (37:27) se rozloučil s A-týmem házenkářského Baníku a vůbec celou trenérskou kariérou Ludvík Mrkva, který působil v Karviné v mnoha funkcích dlouhých 48 let. Patří mu velké uznání a dík za vykonanou práci, protože byl velmi platným hráčem a také v trenérské funkci dosáhl značných úspěchů s karvinskou mládeží.

Mrkva s házenou začal v roce 1959 a ihned mu učarovala. „Začal jsem s ní na učilišti, kde byli mí další budoucí spoluhráči z Baníku Ostrava. Tehdy nás trénoval známý košíkář Honza Kozák, který nás učil především technickou házenou. Koncem roku 1965 jsem z Ostravy přešel do tehdejšího Baníku 1. máj Karviná, kde jsem od roku 1966 hrál i nejvyšší soutěž,“ vybavuje si Ludvík Mrkva.

Za karvinský Baník 1. máj odehrál dlouhých dvanáct sezon a získal s ním dva mistrovské tituly, a to v letech 1968 a 1972. Byly to první dva tituly karvinské historie. Zvláště druhá medaile byla dosažena na tu dobu excelentním týmem. „Souhlasím. Mohu vám dokonce všechny hráče vyjmenovat: brankáři Pavelka, Novák, hráči František Brůna, Klimčík, Jaroslav Konečný, Slezák, Čičmanec, Jiři Heinz, Truhlář, Konrád, Halada a já. Kádr nebyl tak široký,“ slouží Mrkvovi paměť i po letech víc než slušně.

Tehdejší tým vedl legendární trenér Dušan Růža a zahrál si s ním i PMEZ, tedy Pohár mistrů evropských zemí. „Ale jen v roce 1972. V roce 1968 jsme ho nehráli, jelikož na naše území vstoupila osvobozenecká armáda,“ připomíná Mrkva smutný vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa. V nejvyšší evropské soutěži baníkovci v prvním kole porazili Benfiku Lisabon, ve druhém ale nepřešli přes Partizan Bjelovar. „Doma jsme na zimním stadioně v Karviné vyhráli 16:10, ovšem v odvetě jsme prohráli 13:22!“ nabízí pohled na tehdejší výsledky Ludvík Mrkva, jehož přezdívku Ludva zdědil i syn Tomáš, současný český reprezentant. V rodině má na koho navazovat, jelikož Mrkva starší v letech 1971-72 patnáctkrát reprezentoval ČSSR.

Málokdo přitom ví, že Mrkva střílel na branku jak levou, tak pravou rukou. A co víc, kromě spojky mohl hrát prakticky kdekoliv. Takových obojživelníků od té doby rapidně ubylo. „V někdejším karvinském týmu jsem hrál na místě pivota, spojky i křídla,“ potvrzuje Mrkva. „To, že jsem mohl zakončit levou i pravou, pro mne znamenalo jistou výhodu. Zejména na pivotu, neboť bránící hráč nevěděl, jak ke mně má přistoupit,“ vzpomíná s úsměvem bývalý skvělý hráč.

Na závěr hráčské kariéry si ještě znovu vyzkoušel dres Baníku Ostrava a dokonce s ním byl blizoučko postupu do první ligy. „Bylo to v sezoně 1978-79. Rozhodující zápas jsme prohráli v Telnici. Ale Ostrava o tři roky později stejně postoupila,“ říká.

Jako trenér byl stejně úspěšný
Po ukončení hráčské kariéry se vrhl na trenérskou dráhu. „Už jako hráč jsem působil na Základní škole Slovenská v Karviné a když jsem v letech 1979 až 1986 studoval vysokou školu v Bratislavě, obdržel jsem nejvyšší trenérskou licenci. S ní jsem pak postupně vystřídal všechny věkové kategorie. Od nejmenších žáčků až po dospělé. U nich jsem poprvé působil se známým trenérem Bedřichem Königem. A moje poslední štace je dostatečně známá,“ připomíná opět s úsměvem letošní ukončený ročník 2012-13.

Na svého syna Tomáše, který s Baníkem získal dvojnásobek titulů než on sám, tedy čtyři, je právem pyšný. „Dostat se do Německa vyžaduje dávku umu, pokory, kvality i štěstí. Tomáš se ve svém prvním působišti – Hammu – seznámil s bundesligou a po přestupu do Göppingenu se v ní etabloval. Letos z klubu odešel na hostování opět do Hammu, aby získal další zápasovou praxi. Doufám, že jej v červnu uvidím v národním týmu, který čeká kvalifikace v Izraeli a doma v Brně s Černou Horou,“ přeje si otec Mrkva, který byl letos spolu se svým kolegou Jaroslavem Hudečkem rovněž u stříbrného úspěchu starších dorostenců.

„Časové vytížení však bylo značné. Je velká škoda, že prvnímu mužstvu o chlup utekla první šestka. Chlapci i po letním průvanu v šatně, kdy nám odešla dobrá desítka hráčů, hráli pohlednou házenou, dali se dohromady a chtěli divákům něco předvést. Dorost dlouho bojoval s Kopřivnicí o titul, ale vzájemný zápas na domácím hřišti jsme prohráli. Tehdy nám citelně chyběl zraněný Tomáš Mlotek. Ale i stříbrné medaile jsou velmi cenné. A dorostenci z našeho týmu by v příští sezoně měli přejít do áčka, ostatně někteří za něj už hráli,“ připomněl Mrkva účast Jiřího Užka, Tomáše Mlotka či Paululíka v současném A-týmu Baníku.

I na sportovním rozvoji těchto chlapců má Ludvík Mrkva, odcházející do házenkářské penze, lví podíl.

Ludvík MRKVA - vizitka

Narozen: 21. 4. 1945
Post: univerzál (spojka, pivot, křídlo)
Vzdělání: studium na Vysoké školy tělovýchovy v Bratislavě (1979-1986)
Hráčská kariéra: Baník Ostrava (1959-1965), Baník 1. máj Karviná (1966-1977), Baník Ostrava (1978-1979)
Největší úspěchy: mistr ČSSR 1968 a 1972, 15 startů za reprezentaci Československa
Trenérská kariéra: od roku 1978 mladší žáci, starší žáci, mladší dorostenci, starší dorostenci, 1983-1986 a 2012-2013 muži – vše Karviná
Největší úspěchy: mistr republiky se starším dorostem 2006 a 2009, mistr republiky s mladším dorostem 2002 a 2004, několik druhých a třetích míst s dorosty

autor: OLDŘICH HORÁK