HCB Karviná
Rozhovory
st 25.12.2013 | www.idnes.cz

Házenkář Drobek: Kapr ve vaně musel být, i když jsem hrál v Německu

Deset let hrál v cizině. A pokaždé se na Vánoce snažil dostat domů. Ne vždy se to házenkáři Luďku Drobkovi podařilo. Teď už je v klidu. Loni v prosinci ukončil své dlouhé putování Evropou a je znovu v Karviné. Necelý rok zase válí za tamější Baník OKD v české extralize. "Vánoce musejí být i s kaprem ve vaně," tvrdí Drobek, jemuž bylo v pondělí 38 let.

Jaké vůbec byly vánoční svátky v cizině?
Pokaždé jsme se snažili s rodinou vracet domů. Ale nějaké roky jsme přes Vánoce zůstali v Německu, tam se vždy ještě 26. prosince hrála liga. Končil jsem v Bittenfeldu, kde druhý svátek vánoční přišlo na druhou nejvyšší německou soutěž i šest tisíc lidí.

Takže každým rokem máte sportovní Vánoce?
To ano, třeba v tom Německu býval Štědrý den s dopoledním tréninkem. Pětadvacátého bylo volno, ale šestadvacátého ráno jsme už znovu trénovali a večer byl zápas.

To asi nebylo moc příjemné.
Když člověk žije sportem, tak si zvykne. Pro cizince to je však složitější, je to takové smutné, protože každý chce být pohromadě s rodinou. Ale zase na Silvestra jsme měli volno.

Byly Vánoce v Německu jiné než v Česku?
Je to podobné i s těmi dárky. Jediný problém jsme zažili s kaprem. Tady je tradice koupit si ho živého a pustit ho dětem do vany. To bylo v Německu složitější. Tam ti nikdo živého kapra neprodá. Je to kvůli ochraně zvířat a podobně.

Takže tam vaše děti kapra ve vaně neměly?
Ale jo, nakonec jsem prodavačům vysvětlil, že u nás se to tak dělá. Musel jsem ho ale přenést v kýblu, ne v igelitce, jako tady.

Kapra v Německu seženete stejně jako u nás?
Není tak rozšířený jako v Česku, ale koupit se dá.

Jak vůbec na deset let v cizině vzpomínáte?
Prošel jsem různé soutěže, hrál jsem první i druhou německou ligu. A i v té druhé nejvyšší německé soutěži se kvalita zvedla. Dříve byla rozdělená na dvě části, teď ji sloučili do jedné a i tím šla úroveň nahoru. To ale souvisí i s krizí německé reprezentace, chtějí, aby se mladí kluci zlepšovali.

Jsou sice v týmech první ligy, ale nehrají tolik, ve společné, silnější druhé lize budou moci hrát stabilně. Zato Karviná zažívá ústup ze slávy. Co říkáte na nynější osmé místo?
Osobně jsem počítal s šesti sedmi body navíc, to by bylo dobré. Hlavně si ale vyčítám zápas v Přerově (Karviná prohrála 28:33 – pozn. red.). To jsme podcenili. Ale extraliga se pořádně vyrovnala, můžete prohrát s kýmkoliv. Když se dobře vyspí poslední mančaft, může porazit i prvního.

Máte za sebou necelý rok v extralize. V jakém stavu jste ji našel?
Oproti tomu, když jsem odcházel, v ní chybí typické spojky, takové stokilové. Mají je snad jen tři mančafty – Lovosice, Plzeň, Dukla, ale kolem jsou samí mladí kluci.

Takže úroveň extraligy šla dolů?
Šla. V Německu, ve Francii jsou úderné spojky, které, když dostanou prostor, nikdo z deseti metrů nezastaví. U nás to je taková překládaná, odhazovaná, abychom se dostali do proskoku.

Už přemýšlíte, co budete dělat po skončení hráčské kariéry?
Zvažuji, že zkusím trénovat, práci s mládeží, ale uvidíme, jak to bude. Už mě oslovili karvinští trenéři, kteří pokukují po odchodu do důchodu, abych to po nich vzal.

Takže budoucnost spojujete s trenéřinou?
Možná. Už jsem se bavil s panem Hudečkem (trenér a sportovní manažer Karviné – pozn. red.) i s Romanem Farářem z vedení. Nikde ale není napsáno, že z hráče bude automaticky dobrý trenér.

Zdroj: http://sport.idnes.cz/rozhovor-s-hazenkarem-drobkem-de3-/hazena.aspx?c=A131223_104214_hazena_rou