HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
čt 24.7.2003 | Zdroj: Deník Sport

Juříček se mučit sám nemusí

Ve francouzském klubu Istres brzy poznali kvality českého pivota a ten je vyvedl k záchraně

Půl roku na hostování ve francouzském klubu Istres má za sebou exkarvinský reprezentační pivotman David Juříček. Klubu pomohl ze sestupového pásma k sedmému místu v ligové tabulce a vedení i trenér o něho projevili znovu velký zájem. Hostování na jihu Francie si o rok prodloužil.

V těchto dnech se na novou sezonu připravuje doma v Karviné, protože ve Francii začíná příprava až 30. července. "Využil jsem toho, že se Karviná připravuje na novou sezonu, a trénuji s kluky. Je to vždy lepší, než kdybych se měl mučit sám," říká David Juříček. Když na přelomu loňského a letošního roku do Francie odcházel, už tehdy ho chtělo Istres na rok a půl. "Tehdy jsem ještě počítal s možným návratem do Karviné. Chtěl jsem vědět, jak to tu bude vypadat. Někdy na jaře už mi ale bylo jasné, že chci v Istres svůj pobyt prodloužit."

Jiné nabídky ani neřešil. Vedení i trenéři s ním byli hodně spokojení a od počátku dávali najevo, že Davida budou chtít v kádru udržet. "O jiných nabídkách ani nevím. Po sezoně, když jsem se vrátil domů, tak jsme se na prodloužení hostování dohodli s Karvinou a pak jsem tlumočil karvinské podmínky Istres. Oba kluby se bez problémů dohodly," pochvaloval si Juříček.

V teplém podnebí a ligové soutěži předposledních mistrů světa se mu zalíbilo. "Zpočátku jsem až tak spokojen nebyl. Hrál jsem sice šedesát minut, ale spoluhráči na mne nebyli tolik zvyklí a často mě přihrávkami nehledali." Brzy ale poznali Juříčkovy kvality a ten pak dokázal, jakým je hráčem. Klub se z nebezpečného pásma sestupu vyšplhal až na sedmou příčku tabulky a panovala velká spokojenost. "Na jaře se uzdravili dva klíčoví hráči a mužstvo začalo šlapat."

Také francouzštinu se snažil co nejrychleji ovládnout. "První měsíc jsem si pomáhal angličtinou, ale zjistil jsem, že toho taky moc neumím, a navíc Francouzi neradi mluví jinak než svým jazykem. Tak jsem se pilně vrhnul na studium francouzštiny." Po půlroce se na základních věcech domluví, ale spoluhráči se v debatách musí snížit na jeho znalostní úroveň. "Když spolu mluví dva Francouzi, tak jim rozumím jen stěží, ale věřím, že další rok v Istres mi v tomto směru hodně dá," těší se již dnes, jak bude plynně mluvit francouzsky. Také podnebí na jihu země se mu velmi zamlouvalo. "Jsem jižní typ, takže hezké městečko s blízkostí moře mi muselo vyhovovat. V zimě tam panují teploty nad nulou, často i kolem deseti stupňů Celsia. A to je paráda!"

Zatímco Karviná bude hrát Ligu mistrů, Juříčkovo Istres se musí spokojit pouze s ligovou soutěží. "Jsem Karviné hrozně moc vděčný za to, že jsem mohl hrát Ligu mistrů. Francouzská soutěž je pochopitelně mnohem kvalitnější než Interliga a jsem tu spokojený, ale Ligu mistrů si tady asi nezahraji. Každopádně je chvályhodné, že vedení se snaží dát klukům šanci měřit se s těmi nejlepšími." Ovšem podmínkou pro účast v Lize mistrů musí být pro Karvinou podle Juříčka finanční zajištění. "Loni nás účast v Lize mistrů finančně zruinovala. To by snad vedení dvakrát za sebou podobnou chybu neudělalo," je si Juříček jistý. V době, kdy se všechny další české kluby hromadně do evropských pohárů nepřihlašují, je karvinská snaha o to cennější. "Všichni by si měli uvědomit, že česká házená mezinárodní konfrontaci potřebuje."

Vedle ročního hostování v Istres čeká Juříčka v nadcházející sezoně také účast na ME ve Slovinsku. "Už se moc těším, doufám, že se povede sestavit silný tým a uděláme nějaký úspěch." S uvolňováním na soustředění by problém být neměl. "Do limitu třiceti dnů na sezonu bych se vejít měl. Otázka je, zda svaz najde peníze na letenky. Sám bych si cestovní náklady na reprezentační soustředění pochopitelně nerad hradil. I když reprezentuji velmi rád!"