HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
so 3.5.2008 | Ivo Dudek

HC Gumárny Zubří - HCB OKD Karviná 21 : 22 (12:13)

Dnes jsme připravili domácím první letošní porážku na jeho palubovce. A stalo se tak v tom nejdůležitějším, finálovém utkání. Vyhráli jsme po dramatickém průběhu 22 : 21 a ujali se vedení 1:0 v sérii hrané na tři vítězné zápasy.

Zubřané zahájili velmi dobře. Vedli 4:2, zatímco karvinským střelcům se příliš nedařilo. Brankář J. Krupa je vychytával. Lepším proměňováním šancí se domácí dostali do velice slibného náskoku 10:6. Využívali chyb Karvinských a nemilosrdně je trestali. Poté nastal zlom. Ani Zubří se totiž nevyvarovalo zkažených útoků, hlavně však Karviná zpřesnila a přitvrdila obranu a ke svému tradičnímu výkonu se vypjal famózní Marjanović mezi tyčemi. Baníkovci zvládli pasáž mezi 20. a 26. minutou vpravdě mistrně. Vyhráli ji 5:0 a rázem vedli 11:10 oni. Do kabin šli s těsným vedením v kapse.

Po změně stran připomínala hra taktické šachy. Příliš gólů diváci neviděli, zato viděli důrazné obrany na obou stranách. Zubří párkrát zareagovalo osobní obranou na kanonýra Petrovského, moc to ale neplatilo. Karviná zase zkoušela vytaženou agresivní obranu 2-4 s častým přechodem na systém 3-3 především proti úderné levé straně Zubří, kde obvykle operují Mika, Hrstka a Kulišťák. To slavilo úspěch. Zubří neproměnilo poměrně dost šancí, neboť mladý Mrkva navázal na svého kolegu Marjanoviće v karvinské bráně excelentním představením. Bránu doslova zavřel.

Obrana Baníku fungovala nadále stoprocentně. Udržet Zubří v jeho svatostánku na jedenadvaceti vstřelených gólech, to už chce notnou dávku defenzivní kvality. Hostům to ale moc neklapalo v útoku, což bylo dáno dílem nervozitou a dílem snahou o to neudělat zbytečnou chybu. Finálová klání se holt hrají především na jistotu, z obrany a tyto atributy dominovaly sobotnímu střetnutí. Bojovní domácí, ač měli za sebou náročný středeční zápas s Lovosicemi a vůbec celou sérii s tímto celkem, dřeli do úmoru. V 57. minutě dokonce o gól vedli, ale pak se projevila rutina karvinského týmu, který skóre otočil a vybojoval cenné a možná, že i nejdůležitější vítězství v této sérii.

„Čeká nás náročná série, což se potvrdilo hned v prvním utkání. To probíhalo asi tak, jak jsme zhruba předpokládali. Byly k vidění emoce, nervy, kvalitní obrany a brankáři na obou stranách. Zkrátka správné finále. Zápas probíhal v několika vlnách. Domácí měli skvělý vstup, ujali se vedení. Pak jsme se dotáhli a měli mírně navrch. Posléze se oba celky přetahovaly o vedení. Nebylo snadné odehrát celých šedesát minut v takovém vysokém tempu, ale už se není nač šetřit. Finále se takto prostě hrají,“ hodnotil úvodní vystoupení na zuberské půdě trenér Baníku Rastislav Trtík.

Jeho protějšek Ivan Hargaš podotkl: „Měli jsme dít více branek, tak 31, které obvykle dáváme. Podali jsme statečný výkon, hlavně v obraně. Nedali jsme ale ty góly a to rozhodlo. Mrkva naše střelce vychytal. Je vidět, že má své vrstevníky Miku, Hrstku nebo Čípa přečtené. Tvrdost utkání byla v normě, spíše se nám nelíbí obsazování obsazování arbitrů na tuto finálovou sérii."

Sestava HC Gumárny Zubří: J. Krupa, Malina – Kulišťák 3, Kichner, Titkov, J. Hrstka, Spuchlák 1, Říha 3, M. Hrstka 2, Opálka 1, Číp 4, Š: Krupa 6/5, Mika 1, Pernica.

Sestava HCB OKD Karviná: Marjanovič, Mrkva – Plšek, Pavlíček 1, Kuzo 3, T. Heinz, Indjič 1, Faith 2, Šulc 2, Požárek, Mrózek 4/2, Petrovský 6/3, Korňan 1, Farkašovský 2.

Rozhodčí: Pavlát, Pešek. Vyloučení: 4:5. Sedmimetrové hody: 5/5 – 7/5. Diváci: 1300.

Sled branek: 2:1, 4:2, 6:4, 8:5, 10:6, 10:11, 11:13, 16:15, 17:19, 21:20.

autor: Martin Ruščín - Karvinský deník.