HCB Karviná
Český pohár
út 12.4.2016 | Týdeník Horník

Baníkovci oslavili po pěti letech zisk trofeje

Házenkářský Baník získal posedmé Český pohár, když ve finále zdolal Lovosice nejprve doma 23:18 a pak na severu Čech 27:26. HCB OKD Karviná se tak sedmým triumfem osamostatnila v čele historického pořadí. Šest triumfů pak má pražská Dukla.

KARVINÁ – Letmý závan starých časů? Možná! Karvinští házenkáři s jedním z nejmladších kádrů celé extraligy získali nejen Český pohár, ale i respekt ostatních soupeřů. To se před vrcholem sezony v podobě play off bude hodit. „Je to krásný pocit, dovézt do Karviné po delším čase zase nějakou trofej. Všem patří velký dík, hlavně fandům, kteří nás přijeli povzbudit i k odvetnému zápasu, přes celou republiku,“ zářil krátce po finále šampaňským osprchovaný prezident a hrající kouč v jedné osobě Roman Farář.

Jeho protějšek Vladimír Šuma uznal, že Karviná vyhrála zcela po zásluze. „V obou finálových zápasech nás vychytal brankář Lefan. Hlavně v domácím prostředí jsem od některých svých hráčů očekával větší důraz v útočné fázi,“ pokrčil rameny.

Faktor Lefan
Důležitým stavebním kamenem a rozdílovým mužem obou zápasů byl bezpochyby, jak už zmínil lovosický trenér Šuma, brankář Jakub Lefan. Ten v kalendářním roce 2016 nabral obdivuhodnou formu, ze které těží celý tým. „V odvetě bylo ohromně důležité, že nám Lovosice neodskočily o víc než tři góly. Po změně stran už na nich byla vidět nervozita,“ usmíval se karvinský hrdina. „Nešlo mu dát gól, chytal fantasticky,“ vysekl Lefanovi poklonu lovosický střelec Jan Landa. Nadstandardně zachytal i domácí gólman Artur Adamík, paradoxně odchovanec Karviné, který na severu Čech působí od léta 2012. Po prvním zápase si mohl s Lefanem podat ruce, jelikož oba bránu doslova zavřeli, což se projevilo i na skóre (23:18). Na domácí palubovce v Lovosicích si také nevedl špatně, ale jeho spoluhráči se v útoku příliš nepředvedli. „Naše zakončení bylo opravdu žalostné,“ doplnil trenér Šuma.

Dva týdny na doléčení šrámů
Karviná se sedmým triumfem osamostatnila v čele historického pořadí, šestkrát získala Český pohár pražská Dukla. Druhou nejprestižnější tuzemskou házenkářskou soutěž vyhrál Baník po pěti letech. „Moc bych si přál, abychom tímto triumfem zase nastartovali nějakou slavnější éru karvinské házené,“ přiznal spokojený druhý hrající trenér Lubomír Veřmiřovský. V těchto dnech se pohároví šampioni dávají hlavně zdravotně dohromady a chystají se na čtvrtfinále play off proti Zubří. To začne na Valašsku prvními dvěma zápasy o víkendu 16. a 17. dubna.

Adam Januszek - foto Miroslav Vintrich