HCB Karviná
mládež
út 30.8.2011 | Martin Ruščin - Karvinský deník

Žáci trenérky Ortové zabodovali

KARVINÁ – Nejmladší házenkáři HCB OKD Karviná zažili nesmírně povedený vstup do nové sezony a v případě ročníků 2000 i do zbrusu nové kategorie. Na domácím turnaji Karviná Handball Cup, který patří mezi nejvýznamnější v Evropě, dosáhli na první a třetí místo v silné konkurenci.

Obě družstva má v klubu na starost uznávaná trenérka Soňa Ortová. Ta si po skončení turnaje pochvalovala nejen jeho úroveň, ale i to, jakým stylem se s náročným programem posledních dní dokázaly nejmenší děti vypořádat.

„Pro ročníky 2000 je nová sezona podstatnou změnou, protože ještě v té minulé hrály na malém hřišti miniházenou. Teď se kluci seznamují s klasickou šestkovou házenou a to je vždy obrovský rozdíl ve hře,“ připomíná nejdůležitější změnu ve sportovním životě mladých hráčů trenérka Ortová.

Jenže Karviná je notoricky známá výchovou mladých talentů, kterým i tato zásadní novinka nemůže činit nějaké extra potíže. Svěřenci Soni Ortové si v turnaji počínali skvěle, a to přesto, že se teprve nedávno vrátili ze soustředění a turnaje ve Zlíně, který také vyhráli. Úlohu měli házenkáři Baníku ztíženou extrémním počasím, kdy se na venkovních hřištích hrálo doslova do úmoru a chlapci museli prokázat obrovskou vůli zápas vůbec dokončit, natož jej vyhrát.

Ještě hůře na tom byly o rok starší děti z ročníku 1999, které nedávno po soustředění přepadly horečky a chřipky, přesto se s úmorným vedrem během turnaje vypořádaly bravurně a dokázaly při všech problémech obsadit bronzovou příčku. „Pro rozhodující zápas o třetí místo jsem kluky posílila o ročníky 2000 Jančičku s Růžou, kteří se nakonec prakticky postarali o výsledek,“ doplnila Ortová.

Chlapci se s nakumulovanou únavou prali statečně, vyzdvihnout je třeba celý tým, v němž se přesto našli tahouni, kterými byli Patrik David, David Růža, Jakub Jančička, Daniel Břenek a gólman Vojtěch Rada. „Tihle kluci až na gólmana Radu měli výhodu v tom, že už loni si zahráli v týmu mladších žáků na velkém hřišti šestkovou házenou. To hrálo svou roli,“ prozradila Ortová.

Jakub Jančička byl dokonce vyhlášen nejlepším hráčem finálového klání s chorvatským Zadarem. V ročníku 1999, ve kterém přes aktuální nemoci hráčů zbylo jen osm statečných, zase výtečně zahráli Michal Vaněk, Jakub Kraina a Jan Mucha.

Zapomenout se nesmí ani na úspěch starších žáků trenérky Jany Hajžmanové, kteří v děsném vedru „vyfasovali“ všech devět utkání na rozpáleném slunci a v noci museli povinně ledovat. S nepříznivými podmínkami se hráči Baníku vypořádali skvěle a skončili druzí za prešovským Tatranem. „Turnaj určitě hodnotím kladně, letos byla v obou kategoriích slušná konkurence a pro kluky z ročníku 2000 je to i skvělý start do jejich žákovské kariéry. Doufám, že chuť pracovat klukům vydrží, neboť letos bychom se rádi dostali nejen do Česko-slovenské ligy, ale i na závěrečný šampionát Házenkářského desetiboje,“ vyhlásila cíle mladých baníkovců trenérka Ortová.