HCB Karviná
mládež
čt 13.10.2011 | Týdeník Horník

Hudeček: Talenty dokážeme vychovat

KARVINÁ – Výchova talentovaných sportovců je v každém klubu nesmírně důležitá, ovšem také obtížná. Karvinský házenkářský klub HCB OKD ji však má zvládnutou na jedničku. Každým rokem představuje nové a nové házenkářské tváře, které mají potenciál hrát extraligovou soutěž. Nezřídka se takoví hráči objevují i v dresech se lvíčkem na prsou a mnohdy jsou i reprezentačními oporami.

Šéftrenér sportovního centra mládeže v karvinském Baníku Jaroslav Hudeček, jenž je zároveň českým reprezentačním koučem juniorů U21, ve zkratce představil další velké naděje karvinského Baníku, které se letos přesunuly z kategorie mladšího dorostu mezi starší dorostence. Jedná se o trio Daniel Bartoň, Nikolas Moj a Michal Paululík. „Dan Bartoň je určitě spolehlivý gólman, celé jaro už odchytal za starší dorost a sbíral zkušenosti. Má postřeh i předvídavost. Také Michal Paululík a Nikolas Moj si zahráli na jaře mezi staršími, aby pro ně přechod do vyšší kategorie nebyl tak drastický. Oba jsou velmi pohybliví, talentovaní na svých postech, s míčem si rozumějí,“ poznamenal Hudeček.

Všichni tři jsou rovněž v širším výběru nově se tvořící reprezentace do 19 let, kde je nyní doplní úspěšná loňská základní sestava mladších dorostenců z Baníku – Jakub Zbořil (levé křídlo), Jiří Užek (levá spojka), Jakub Gasior (střední spojka) a zanedlouho i Adam Borys a talentovaní starší žáci, leváci Marek Šťastný a Igor Vaňko.

„Potenciál máme v Karviné obrovský, záleží jen na samotných hráčích, jestli na sobě vydrží tvrdě dřít celou dobu, počkat si na šanci a následně ji také využít,“ upozorňuje Hudeček. Ten letos zažil jako jeden z trenérů dorosteneckého národního týmu skvělý úspěch české házené, když na otevřeném mistrovství Evropy ve švédském Göteborgu získali mladí Češi stříbrné medaile.

„Toto mistrovství je už takovou tradiční akcí, na které startují celky, které se neprobojovaly na klasické mistrovství světa dorostu. My jsme loni v Černé Hoře skončili bohužel jedenáctí, když jsme dva zápasy prohráli o gól, a tak nám světový šampionát v Řecku smolně unikl,“ zalitoval Hudeček. Pro něj osobně to byl jediný neúspěch za dlouhou dobu, po kterou národní tým do 19 let vedl jako hlavní trenér. Nyní se Hudeček plynule přesunuje k reprezentaci juniorů, takže si s sebou bere i hráče, kteří postupují do vyšší věkové kategorie. „Ta návaznost tady je a já tak mohu s klukama dále pracovat na reprezentační úrovni,“ pochvaluje si Jaroslav Hudeček.