HCB Karviná
Reprezentace
út 3.1.2012 | Redakce

Reprezentace juniorů má za sebou turnaj v Polsku

Koncem roku měly na programu různé věkové kategorie své reprezentační akce. A tak i junioři, které trénuje Jaroslav Hudeček absolvovali kvalitně obsazený turnaj v Polsku. Jak si tam vedli, si můžete přečíst v tomto článku, který připravil právě trenér Jarda Hudeček.

Družstvo juniorů ČR 21 využilo pozvání a odjelo na silně obsazený turnaj do Polska. Samotný turnaj se konal ve městě Dzierzoniow ve dnech 20. 12. – 22. 12 2011. Na turnaji startovala reprezentační družstva Polska, Maďarska a Běloruska. Naším cílem bylo ověřit stávající herní výkonnost hráčů a porovnat ji s velice silnými soupeři. Turnaj jsme pojali jako další část přípravy na kvalifikaci o postup na ME.

Bohužel jsme opět neodjížděli v nejsilnější sestavě. Omluvili se: Škvařil, Tonar – zranění a Vocásek, Zeman, studijní povinnosti. Dlouhodobé zranění vyřadilo i Petra Šlachtu. Družstvo jsme proto doplnili o nové hráče: Gelnar Dominik (levá spojka – S. Ostrava), Drbohlav Jiří (pivot – Jičín) a z dorostu ČR19 jsme povolali Poloze Davida (pravé křídlo – Zlín).

Svým výkonem jsme na turnaji určitě nezklamali. Dokladem našeho vystoupení je i individuální ocenění Davida Krahulce, který byl vyhodnocen nejlepším střelcem turnaje. Na turnaji jsme se postupně střetli s družstvy Běloruska, Maďarska a Polska.

Bělorusko 21 - ČR 21 37 : 30 (18:13)

Sestava: Machalický, Pyško, Babák 2, Krahulec 4/1, Užek 4, Petrovský 2, Sýkora 4, Mlotek 10, Gelnar, Syřínek 1, Poloz, Svoboda, Blecha 1, Drbohlav, Strýc 2.

V prvním utkání jsme se střetli s družstvem Běloruska. Soupeř byl pro nás velkou neznámou, ale svým pojetím hry nám mohl ukázat, jak může hrát družstvo Ukrajiny, které nás čeká v kvalifikaci. Vysocí a výborně fyzicky připraveni hráči Běloruska nám dělali velké problémy, jak v obraně, tak i v postupném útoku. Hlavně proti obrannému systému 0 : 6 jsme se nemohli proti vysokým a pohyblivým hráčům prosadit z prostoru spojek. Zvolili jsme dohrávání do křídel a na pivota. Bohužel naše slabá střelecká úspěšnost, nás připravila o lepší výsledek. Hráči Běloruska nás převyšovali ve všech činnostech. Připočteme-li k naší slabé střelecké úspěšnosti i slabý výkon brankářů (pouze 21% úspěšnost), je rozdíl ve skóre i porážka zcela zasloužená. Našim hráčům nelze upřít bojovnost a nasazení, ale bohužel náš výkon na výborně hrajícího soupeře nestačil.

Maďarsko 21 - ČR 21 31 : 25 (16:15)

Sestava: Machalický, Pyško, Babák 1, Krahulec 6/2, Užek 1, Petrovský 3, Sýkora, Mlotek 5, Gelnar, Syřínek 2, Poloz, Svoboda 1, Blecha 1, Drbohlav, Strýc 5.

Ve druhém utkání jsme nastupovali proti celku Maďarska, se kterým jsme se rovněž ještě v této kategorii neutkali. Dlouho jsme drželi se soupeřem krok, ale opět doslova žalostná koncovka (úspěšnost pouze na 39% !), nás připravila o dobrý výsledek. V utkání jsme se dopouštěli zbytečných faulů, za které jsme byli tvrdě trestáni. Jen ve druhém poločase jsme hráli 18 minut v oslabení! Naši hráči se rvali až do závěrečného hvizdu o vítězství, ale vyloučení nás stálo hodně sil a soupeř nám vždy odskočil na uklidňující náskok, který udržel a zaslouženě zvítězil.

Polsko 21 : ČR 21 33 : 29 ( 17 : 16 )

Sestava: Machalický, Pyško, Babák 3/1, Krahulec 10/5, Užek 1, Petrovský 4, Sýkora 1, Mlotek 3, Gelnar, Syřínek 1, Poloz, Svoboda, Blecha 5, Drbohlav, Strýc 1.

V posledním utkání turnaje nás čekal domácí celek. Tohoto soupeře známe ze všech nejlíp. Výsledky jednotlivých utkání nám dávaly teoretickou šanci i na zisk druhého místa. Bohužel zůstalo jen u přání. Naši hráči vstoupili do utkání s velkým nasazení a bojovností. Na soupeře jsme zvolili obranný systém 0 : 6, který na něj platil. Opět jsme však selhali v koncovce a rovněž výkon brankářů byl velice slabý,(pouze 21% úspěšnost!). K těmto slabinám musíme přičíst opět zbytečná vyloučení (celkem 11 vyloučených + 2 ČK !!), která soupeř tvrdě trestal lacinými góly. I přes veškerou snahu, jsme na vítězství nedosáhli.

Za svůj výkon se však hráči nemusí stydět. Vystoupení našeho družstva na tomto turnaji hodnotím pozitivně. Svými výkony na hřišti a vystupováním jsme určitě přispěli k dobrému jménu naši házené. Měli jsme možnost zařadit a vyzkoušet další mladé hráče v těžkých zápasech. Tři těžká utkání ve třech dnech nám ukázala naše rezervy. Jen v přímé konfrontaci se silnými soupeři poroste i herní výkon našich hráčů. Hráči měli možnost si ověřit v jaké rychlosti, agresivitě a hlavně čistě ostatní družstva hrají a v čem zaostáváme. Mnozí naši hráči si přinášejí špatné návyky z naši soutěže a ty pak rozhodčí hlavně v obranné činnosti trestají. Do kvalifikace na ME nás tedy čeká hodně práce. Věřím, že jsme schopni, nedostatky, které nám utkání v turnaji ukázala, zlepšit.

V juniorském družstvu startovali čtyři hráči, kteří hrají za náš klub. Byli to: Mlotek Slavomír, Užek Jan, Krahulec David (Velká Bystřice)- nejlepší střelec turnaje s 20 brankami a Gelnar Dominik (Sokol Ostrava) – první reprezentační akce pro tohoto talentovaného hráče. Naši hráči patřili k oporám družstva a v silné konkurenci se neztratili.

Další výsledky:
 
Polsko 21 -   Maďarsko 21  27 : 26  (14:11)
Polsko 21 -   Bělorusko 21 26 : 29  (10:13)
Maďarsko 21 - Bělorusko 21 22 : 25  (10:13)    

Pořadí:   

1) Bělorusko 21  6 b.
2) Polsko 21     4 b.
3) Maďarsko 21   2 b.
4) ČR 21         0 b.         
Další akce našeho družstva do kvalifikace na ME:

24.1. – 29.1. 2012 VT Kopřivnice + MT v Hranicích
28.3. – 01.4. 2012 VT Břve u Prahy + Industrial Cup
03.4. - 08.4. 2012 kvalifikace na ME