HCB Karviná
Rozhovory
út 13.11.2001 | Makůvka

Roman Farář: ”Nejcennější vítězství v historii!”

Kapitán karvinského házenkářského týmu Roman Farář dokáže zacelit díru na mnoha postech v sestavě. Také on byl jedním ze strůjců vítězství nad šampionem nejlepší soutěže světa. Celý zápas výborně bránil a navrch přidal tři branky.

Španělská liga má pověst nejkvalitnější soutěže na světě. Jak chutná porazit jejího vítěze?
"Je to nádherná chvíle pro nás, ale také pro diváky, kteří hlediště haly zcela zaplnili a v těžkém boji nám pomohli. Byl to zápas, který se musel líbit všem, a že jsme jej vyhráli, o to je krásnější všechno to, co prožíváme bezprostředně po něm."
Je vítězství nad Leonem v nejprestižnější klubové soutěži na světě nejcennější a největší v historii karvinské házené?
"Pro mne ano. Řečeno hantýrkou pistolníků z Divokého západu, získali jsme nejcennější zářez na pažbě."
V domácí soutěži Karvinou jen tak někdo neprověří, zápas s Leonem nebyl zápasem s Novými Zámky. Jak těžké bylo přivyknout zcela jinému, velice náročnému hernímu stylu soupeře?
"Ano, byl to těžký úkol. Leon má vynikající hru spojek i křídel a v naší lize samozřejmě není žádné, které by nás prověřilo na takové úrovni jako on. Výjimkou je jen Frýdek-Místek, který se evropské úrovni přibližuje, ale jak my, tak on máme do té nejšpičkovější házené stále daleko."
V první čtvrthodině byl vidět zjevný respekt, který jste před slavným soupeřem měli.
"A divíte se? Důležité a pro mne obzvláště cenné je, že jsme jej překonali a že jsme hlavně ve druhém poločase odvedli práci na hranici svých možností!"
Třebaže trenér Hargaš tvrdí, že nyní už máte v kapse více bodů, než se mohlo čekat, před vámi je ještě pět zápasů a spokojit se s tímto jediným "zářezem na pažbě" by bylo špatné. Souhlasíte?
"Určitě. V osmifinálové skupině jde o postup do čtvrtfinále. Předpokladem k takovému úspěchu je vyhrát všechna utkání doma a nějaký bod přivézt z venku. Loni jsme se o to pokoušeli, ale podařilo se nám jenom doma jednou vyhrát a jednou remizovat. Letos chceme dokázat více. Z postupového pohledu je výhra nad Leonem jen prvním krokem, nic víc. Následovat musejí další."
Vloni jste účinkování v osmifinálové skupině začínali rovněž se Španěly, s pozdějším vítězem Ligy mistrů Portlandem San Antonio, a prohráli jste 30:33. Jak vám vychází srovnání obou utkání a soupeřů v nich?
"Vloni jsme platili nováčkovskou daň. Letos jsme vyzbrojeni zkušenostmi z loňska, a to je důležité. Do prvního utkání jsme šli jinak, mnohem odvážněji, což vedlo k vítězství. Srovnávat Leon a San Antonio je těžké. Oba týmy jsou velice kvalitní. San Antonio je bohatší, má slavnější tradici, ale Leon zvítězil ve španělské lize a všechny soupeře, tedy San Antonio i Barcelonu, nechal za sebou."
Druhý krok v Lize mistrů vás čeká v sobotu ve slovinském Celje, které vyhrálo v Moskvě nad CSKA 27:25 a které je v očích odborníků letos jedním z největších favoritů na konečné vítězství. Jak se díváte na nejbližší zápas?
"Zůstaňme u karvinské filozofie a soustřeďme se jen na to nejbližší utkání. Tím není sobotní v Celje, ale středeční interligové ve Frýdku-Místku. Budeme je chtít vyhrát."