HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
po 9.9.2002 | Libor Kulig

Takové články se čtou hezky

Nezávislá kritika člověka znalého poměru v házené je ta nejsprávnější. A navíc když je pro nás pozitivní potěší dvojnásob.

Po sobotním derby (31.8.2002) aneb Frýdek/Místek - HCB Karviná 25:18 (11:13)

K Rozhodující souboje Radčenko vs. Berka , Brůna vs. Valo či Juříček vs. Straka? Ale kdepak, na palubovce frýdecké haly se odehrávaly souboje zcela jiného ražení, Baník Karviná totiž nastoupil totiž s takřka kompletním B týmem. Nezasvěcený fanda házené se však tento fakt vůbec nemusel dozvědět ono to totiž, zejména celý první poločas, nebylo takřka vůbec poznat. Jedinými hráči karvinského Baníku, o kterých by se dalo říct, že mají nějaké ty zkušenosti z těžkých zápasů, typu Ligy mistrů byli Andrej Titkov, Tomáš Laclavik a Roman Konečný...

Věkový průměr borců v červených dresech se zastavil na čísle 21, avšak nebýt příspěvku Titkova s Konečným byl by výsledný průměr 19,2 ! Tedy juniorka …

Utkání začali mladíci v dresech Baníku nervózně, prohrávali 0:2, když se na střední spojce nedařilo Konečnému a nikdo z talentů v červeném na sebe nechtěl brát zodpovědnost.

Pak se však rozkoukali, na post rozehrávače se postavil Mrózek a hru rozhýbal, konec konců na tento post je zvyklý z dorostu. Střelecky se začali prosazovat zejména Horák se Szymanskym. Hráči Frýdku jako by se nechali ukolébat dojmem, že proti nim na místo super týmu stojí tým nabitý zřejmě hvězdami času budoucího, jež jsou na startu své skvělé kariéry a otěže utkání přepustili zcela do rukou Baníku. A tak se stalo nemožné :Karvinský dorost porazil v první půli takřka kompletní reprezentační výběr posílený ještě dvěma špičkovými házenkáři ze Slovenska, ještě štěstí, že utkání neskončilo výhrou juniorky,to by asi byla hodně tristní bilance české házené současnosti, ale raději ani nedomýšlet důsledky tohoto faktu …

Do druhé půle nastoupili házenkáři vicemistra nažhaveni odčinit zbabranou první půli. Od stavu 15:16 takřka nepustili Karvinou do hry a svou zkušeností, rutinou z těžkých zápasů a snad i lepší fyzickou kondicí dokázali zvládnout závěr lépe než bezejmenní (zatím) Karvinští.

Ať fanoušci Frýdku odpustí,ale vystoupení mladíků v karvinském dresu si zaslouží bližší komentář.

Radek Krzyzecki, brankář (19 let) : V brance Baníku strávil celé utkání. Zatím nedokáže vychytat protiútoky soupeře s takovou noblesou jako jeho starší a mnoho slavnější kolega Martin Galia, ale půjde-li nastoupenou cestou reprezentace dospělých ho za pár let nemine. (ať čtenář nebere v potaz momentální situaci v národním týmu) Předvedl pár opravdu excelentních zákroků, zatím chybí výraznější zkušenosti.

Michal Mrózek, stř.spojka (18 let) : V průběhu zápasu nastoupil na svůj mateřský post, když se tam nedařilo Konečnému a ukázal, že po případném odchodu Radčenka se Baník zas až tak bát nemusí. Samozřejmě nedokáže kouzlit s balonem jako jeho kolega, trošku se bál i střílet, ale v prvním ligovém utkání v kariéře, proti takřka kompletní reprezentaci dospělých – klobouk dolů.

Jakub Szymanski, spojka (19 let) : Ostrá spojka, typu Drobka. Šutér ze středních pozic, samozřejmě nemá potřebné zkušenosti, jako všichni jeho věku, ale bezesporu další velký objev karvinské házené.

Jan Sobol, křídlo (18 let) : Na svůj věk až neuvěřitelně vyzrálý házenkář. Nebál se, střílel ze všech pozic, minimálně kazil a prokázal i kvalitní taktickou vyspělost. Obrovský talent, v každém jiném mužstvu interligy by patřil do základní sestavy – jednoznačně.

Tomáš Bednařík, pivot (19 let) : Pivot. To je post, na kterém se musí házenkář bít o svou pozici, hledat si prostor, je to také post o zkušenostech a fyzických dispozicích. Ani jedno ani druhé tento borec sice nemá, ale mnohdy to vůbec nebylo poznat, skvěle zakončoval přihrávky spoluhráčů, snažil se seč mohl.

Pavel Horák, spojka (19 let) : Hráč, kterého jako jediného znali karvinští fans lépe už před duelem. Zahrál si už i na půdě jednoho z nejlepších týmů světa Portlandu San Antonio. Minulá sezóna mu moc nevyšla, byl často kritizován i trenérem Hargašem. Mnohdy vypadá trochu těžkopádně, ale svůj úkol: střílet góly, plní na sto procent, a to je hlavní. Nebýt jeho zranění ve druhé půli, kdo ví, jak by utkání skončilo.