HCB Karviná
Reprezentace
čt 18.8.2011 | Týdeník Horník

Jan Užek byl u velkého úspěchu

KARVINÁ – Česká dorostenecká reprezentace házenkářů dosáhla na nedávném otevřeném mistrovství Evropy ve Švédsku vynikajícího úspěchu. Skončila totiž druhá za domácím výběrem a připsala si největší úspěch reprezentačních kolektivů v tomto roce. Byl u něj i Jan Užek, další z plejády talentovaných hráčů klubu HCB OKD Karviná, který každoročně vychovává pro potřeby národních týmů nadějné mladé hráče.

Člen hornické rodiny (tatínek je horník), se házené věnuje odmala a v karvinském klubu působí společně se svým mladším bratrem Jiřím. Jak on sám viděl úspěch mladých Čechů?

„Mistrovství na nás obrovsky zapůsobilo. Každý podobný výsledek se ohromně cení a mě těší, že jsem mohl být při tom. Vzpomínám hlavně na tu fantastickou atmosféru v závěrečných bojích. Přišlo na nás tolik diváků, kolik jich člověk rozhodně nezažije v zápase domácí mužské soutěže,“ vryla se Honzovi do paměti házenkářská nálada ve Švédsku. „Rád bych si ji někdy zopakoval,“ dodal upřímně.

To mimo jiné znamená udržet se v reprezentaci i pro příští sezony a doufat, že se tým probojuje zase na nějakou akci světového významu. „Je to tak. Mým cílem skutečně zůstává být nadále členem nároďáku a také se prosadit v A týmu Karviné. V reprezentaci jsme teď ukončili věkovou kategorii dorostenců a posouváme se do juniorky. Udělám vše pro to, aby se našemu týmu i ve vyšší kategorii dařilo,“ poznamenává pivot Baníku i české reprezentace.

Tu čeká v dalším cyklu kvalifikace na ME v Turecku, kde by namlsaní Češi rádi startovali. „Tým by měl zůstat v zásadě pohromadě, což je obrovská výhoda. Sehranost hraje velkou roli,“ upozorňuje Jan Užek. Připomeňme, že stejně jako u starších dorostenců by měl u českého týmu juniorů zůstat uznávaný karvinský trenér Jaroslav Hudeček, což bude pro mladé hráče z Karviné určitě plusem.

Jak už bylo řečeno, mladý hráč Baníku hraje na postu pivota, přes kterého však paradoxně česká reprezentace podle slov Jaroslava Hudečka nehrála tolik jako ostatní evropské celky. Tento trend však není v českých luzích a hájích ojedinělý. Jaký na to má názor Honza Užek? „Musím přiznat, že mým handicapem je postava. V nároďáku jsou další dva kluci, kteří mají na pivotu lepší vyhlídky než já, protože jsou silovější a urostlejší. Ze svých zkušeností mohu říct, že v domácích soutěžích jsem byl na pivotu více využívaný hlavně v mladších kategoriích. Jakmile jsem přešel ke starším dorostencům, najednou na brankovišti nebyl takový prostor pro uvolnění a spojky většinou zakončení brávaly na sebe. To se pak možná promítá i do hry v reprezentaci, kde nejsou pivoti tak využívaní,“ přidává zajímavý postřeh talent z Karviné.

Něco na tom bude – ve starším dorostu hráči zesílí, jsou obratnější i předvídavější a pivoty si pečlivě hlídají. I tak mohou Užkovi sloužit za vzor jeho o něco starší spoluhráči, jako jsou Libor Hanisch či Jan Pindej. Oba se totiž dokázali zařadit do kádru áčka, v případě Hanische dokonce do užší sestavy. Ještě o pár let dříve se dokázal z karvinské líhně do A týmu prosadit třeba Roman Požárek.

„Ano, Karviná si dokáže vychovat pivoty z vlastních zdrojů. Právě Libor Hanisch by mi skutečně mohl jako vzor posloužit, protože se stal pevnou součástí mužského týmu a přitom je jenom o dva roky starší než já,“ konstatuje Užek. Ten se už v minulé sezoně objevil v sestavě juniorského celku HCB OKD a letos si to zopakuje. „Prioritou je stále dorost. Letos bychom s klukama rádi udělali titul, který nám v minulém roce unikl, ale je třeba pořád sbírat zkušenosti ve starší kategorii. V juniorce už mám možnost zahrát si proti mužským týmům a to je ideální příprava na vstup do dospělé kategorie,“ uzavírá Jan Užek.